BENG utiliteit

BENG eisen per gebruiksfunctie

Net als BENG Woningbouw gelden voor BENG utiliteit ook steeds drie eisen (BENG 1, BENG 2, BENG 3). Deze zijn echter afhankelijk van de gebruiksfunctie. Daarbij is de BENG 1-eis niet altijd een vast getal, maar is afhankelijk van de vormfactor verliesoppervlakte (Als)/gebruiksoppervlakte(Ag)-verhouding van het gebouw.

Eisen BENG utiliteit

Bij een gebouw met één gebruiksfunctie is het eenvoudig: in de bouwregelgeving staat wat de eisen voor de gebruiksfunctie zijn, en wordt getoetst of het gebouw voldoet aan die eisen.

Bij een utiliteitsgebouw met meer dan één gebruiksfunctie moeten de drie BENG utiliteit eisen, oppervlakte gewogen bepaald worden uit de eisen van de afzonderlijke gebruiksfuncties. Dat betekent dus dat er voor elk utiliteitsgebouw, afhankelijk van de mix aan gebruiksfuncties die er in voorkomt, steeds een andere eisenset berekend wordt. Bij de nieuwe NTA8800-software zal de software deze berekening van de oppervlakte gewogen eisen automatisch bepalen, en duidelijk aangeven of het gebouw in z’n geheel voldoet aan de eisen.

bouwplantoetsing utiliteit WKB

Verlichting en bevochtiging

Anders dan bij woningbouw telt bij utiliteitsbouw ook het primair energiegebruik voor verlichting en bevochtiging mee bij de BENG 2 indicator. In utiliteitsgebouwen is verlichting vaak een aanzienlijke energiepost. LED-verlichting in combinatie met een slimme schakeling zoals aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling hebben als doel de energiebehoefte (BENG 2) zo laag mogelijk te maken.

Geen eisen aan TOjuli

In tegenstelling tot woningen en woongebouwen, zijn er bij utiliteitsbouw geen eisen aan de TOjuli. Bij utiliteitsbouw is het zo dat het merendeel van de gebouwen vaak is voorzien van koeling, waardoor er vanuit gegaan wordt dat oververhitting minder vaak voorkomt. Bij woningbouw zijn we traditioneel gewend om te bouwen zonder koeling, dus daar is het risico op oververhitting groter. Dat betekent niet dat je geen aandacht hoeft te besteden aan oververhitting in utiliteitsbouw, maar het wordt niet geregeld binnen de BENG-systematiek.

Tips voor BENG utiliteit

  • Compact bouwen (beperkt verliesoppervlakte t.o.v. gebruiksoppervlakte)
  • Houd rekening met de oriëntatie
  • Pas goede isolatie toe
  • Beperk glaspercentages
  • Pas triple glas toe
  • Beperk energieverlies door ventilatie
  • Let op verlichting en bevochtiging
  • Kies een energie-opwekker die efficiënt werkt en bij die bij voorkeur een hernieuwbare energiebron gebruikt (zoals een warmtepomp of biomassa)
  • Kies voor een ontwerp met een dakvlak dat geschikt is voor zonne-energie.

Bekijk hier een aantal slimme innovaties voor BENG.

BENG utiliteit kantoor


Levertermijn

Wij streven altijd naar een korte levertermijn.

Onze doorlooptijd is op dit moment ongeveer 2/3 weken na opdrachtbevestiging (november 2024).
Projecten worden op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen en uitgewerkt.
Let op, projecten waarvan de gegevens niet compleet zijn kunnen nog niet worden gepland!

Neem contact op voor een prijs en levertermijn!

Offerte binnen 24 uur

Mail uw (schets-) ontwerp naar offerte@timax.nl en u ontvangt binnen 24 uur uw vrijblijvende offerte.