BENG nieuwsbrief met tips & tricks

Vanaf 1 januari 2021 moeten woningen waarvoor een omgevingsvergunning wordt aangevraagd, voldoen aan de eisen voor BENG en TOjuli. De invoering hiervan heeft gevolgen voor de hele keten van ontwikkelen, bouwen, installeren en beheren. In deze nieuwsbrief zetten wij de belangrijkste punten voor u op een rijtje. 
BENG indicatorenDe energieprestatie van een gebouw wordt uitgedrukt met drie indicatoren: de energiebehoefte voor verwarmen en koelen, het primair fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie.
Welke eisen zijn er aan iedere indicator verbonden?
Lees verder
BENG en TOjuliTegelijk met de drie BENG-eisen wordt in de bouwregelgeving een grenswaarde opgenomen voor de kans op temperatuuroverschrijding. Die kans wordt uitgedrukt met het indicatiegetal TOjuli. De grenswaarde is bepaald op 1,2.
Maar hoe zorg je voor een lage TOjuli?
Lees verder
BENG conceptenOp basis van eerste ervaringen en onze ontwerptips hebben we een aantal BENG concepten doorgerekend. Naast de BENG indicatoren houden we daarbij ook rekening met de TOjuli. Uiteraard blijven de uitkomsten altijd sterk afhankelijk van het ontwerp en situering van de woning.
Bekijkt u onze BENG concepten?
Lees verder
BENG ontwerptipsNog meer dan bij de EPC is het bij BENG van belang om al in een vroegtijdig stadium op basis van een schetsontwerp een eerste energieberekening op te laten stellen. Ga dus niet pas rekenen als het ontwerp klaar is.
Houdt u daarbij rekening met onze BENG ontwerptips?
Lees verder
BENG verschillen EPCSinds 1995 was de EPC met de onderliggende NEN7120 de wettelijke indicator voor de energieprestatie van nieuwbouw woningen. Vanaf 1 januari 2021 geldt een nieuw stelsel (BENG) gebaseerd op de NTA8800.
Wat zijn de grootste verschillen tussen EPC en BENG? 
Lees verder